לקבלת הטבות ישירות למייל

 שירות לקוחות:   09-8618888 

כתבות


איכות המים / מי השתייה בישראל


איכות המים -גלי פיאלקוב-לוי 
כשאתם נותנים לילדים לשתות מים מהברז כדאי שתדעו: המים בישראל מכילים עופרת, מתכות כבדות וחומרי דישון המחלחלים למי התהום. חומרים אלו עלולים לגרום לסרטן וילדים רגישים פי חמישים ממבוגרים. משרד הבריאות בודק את הבארות רק אחת ל-10 (!) שנים. הסכנות, כך עולה ממחקרים עדכניים, אינן נגמרות במי השתייה. חשוב גם לדעת מה מצוי במי הבישול ובמי הרחצה. 
בישיבה מיוחדת שערכה באחרונה בכנסת הוועדה לבחינת איכות מי הכנרת, אמר צבי אורטנברג, יו"ר מנהלת הכנרת: "הכנרת אינה חולה בסרטן אלא בשפעת קלה, אם לא תיקח את הכדורים הנכונים ותקבל את הטיפול הנכון, היא עלולה לפתח סיבוכים עד כדי דלקת ריאות". באותה ישיבה הוצגו למשתתפים הנתונים הבאים: 55 אחז מכלל האוכלוסיה בארץ אינו שותה מי ברז. 20 אחוז שותה מים מינרליים בלבד. 35 אחוז משתמש במסנני מים שונים. מהנתונים הללו אפשר להבין שלמרות המלצת משרד הבריאות על שתיית מי ברז ללא כל חשש, יותר ממחצית האוכלוסיה בוחרת לא לעשות כן. 


מה קורה לתינוקות ?

ד"ר ג’רי וסטין, מומחה לרפואה מונעת: "לפי מחקרים שנערכו בארצות הברית ובמקומות אחרים בעולם ילדים, ובמיוחד תינוקות, רגישים עד פי 50 יותר ממבוגרים למחוללי סרטן המצויים במים. רוב ההורים אינם מודעים לעובדות אלו. לאחר מחקרים רבים שנערכו בתחום, ידוע כיום שמים המכילים עופרת גורמים לבעיות ריכוז וחשיבה אצל ילדים. העופרת הנמצאת במים פוגעת במוחו של הילד וגורמת לו לירידה ברמת האינטליגנציה. הוא מתקשה בלימודיו ובמקרים מסוימים מגיע לפיגור שכלי משמעותי. ההורים סבורים לתומם שהילד שלהם מוגבל או קשה תפישה מלידה, ולא מתארים לעצמם שהסיבה נעוצה בשתיית מים מזוהמים בעופרת. "לכחלת, למשל, מחלה העלולה להגרם לתינוקות כתוצאה מתמשכת של שתיית מים המכילים חנקות, הגורמות לדם לאבד את הכושר לשאת חמצן, אין סימנים מוקדמים. התינוק נעשה לפתע כחול בפניו ובכל גופו, מתעוות ואחר כך נחנק. תינוק כזה יש להבהיל לבית החולים". 


אם המים שלכם לא נקיים 
את התקן לאיכות מי השתייה בארצנו קובע משרד הבריאות. גם האכיפה היא בידי משרד הבריאות. אם מי השתייה בביתכם לא נקיים, עליכם לפנות לרשות המקומית. 
הוועדה לבדיקת איכות מי הכנרת דנה גם בבעיה חדשה שנצפתה בשנים האחרונות. מדובר על אצות מזן לא מוכר עד כה, שמתפשטות במהירות ומפרישות אל תוך מי הכנרת חומר רעיל ומסוכן לבני אדם. אף לא אחד ממשתתפי הכנס ידע כיצד להתמודד עם תופעה זאת. 


מאיפה הגיעו המים לברז 
בישראל קיימים שלושה מקורות עיקריים לאספקת מים: הכנרת מספקת 30 אחוז מהמים דרך המוביל הארצי, שהוא המקור מספר אחת לאספקת מי שתייה. מים אלה נחשבים ל"מים עיליים". כ-3.5 מיליון אנשים בישראל שותים ומתרחצים במימי המוביל הארצי. המקור השני לאספקת מי שתייה הוא מי התהום המופקים מבארות באמצעות קידוחים. חלקם מופק מסלעי גיר הנמצאים באיזורים הרריים של הארץ, וחלקם מקידוחים בחול ובאבן חול לאורך מישור החוף. 


המקור השלישי הוא 
מי המעיינות בצפון, המהווים צורת ביניים בין מים עיליים למי תהום. למים המופקים מכל אחד משלושת המקורות הללו יש הרכב כימי שונה והבדלים באיכות וברגישות לזיהומים. כאמור, מי הכנרת שזורמים במוביל הארצי משרתים רבים מתושבי המדינה. 


איזה תהליך עוברים מי הכנרת בדרך אל הברז בבית?
ד"ר יעקב ארן, מנהל מחלקת איכות המים בחברת מקורות: "כל מי השתייה בישראל עוברים טיפול בסיסי של חיטוי על ידי כלור להשמדת חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים הגורמים למחלות. מרבית המים העיליים מטופלים בתחילה על ידי כימיקלים שמתחברים לחלקיקים .

 

logo בניית אתרים